Thursday, 9 August 2012

Serangan jantung, pembunuh senyap rakyat Malaysia!

Assalamualaikum semua! :) 

Fuh! Tahniah kepada semua kerana hari ni genap hari ke-20 kita berpuasa. (mesti ramai yang da countdown raya kan? meriah lagu2 raya kat office uolls)So far, puasa I belum bocor lagi :)) Harapnya tak perlulah. kikiki.  Anyway, semalam I heard a bad news of the father of a friend of mine admitted to hospital due to heart attack. Sebelum tu dah buat stenting (to keep the arteries open). Yang lebih membahayakan adalah, since the father has diabetes so the heart attack tu macam tak rasa sakit sangat. Kinda numb lah kot. Allahurabb. Silent killer tu. If you are reading this, sama-sama doakan kesihatan father of my friend tu. Amin. 

Okay, cerita mengenai jantung, ia merupakan punca UTAMA kematian di Malaysia (negara lain pun sama!). Lazimnya, penyakit ini tidak memberi sebarang tanda. Serangan jantung atau strok yang pertama mungkin juga merupakan peluang terakhir anda!

Nauzubillah (ihsan google)


Jadi, Program Shaklee Love Your Heart dicipta khas untuk membekalkan nutrien yang penting  dalam mengekalkan jantung yang kuat dan sihat. 

Kebaikan produk:
  • membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok.
  • membantu mengekalkan tahap kolesterol yang sihat.
  • membantu mengekalkan tekanan darah yang normal.
Kandungan set:
  • Garlic
  • Omega Guard
  • Vitamin E-Complex
  • Lechitin
  • Energizing Soy Protein
Sesungguhnya, pemilik kesembuhan itu adalah ALLAH s.w.t dan kita dikehendaki berusaha. The rest is all HIS :) Wallahua'lam. 

* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.

Saya boleh dihubungi melalui:

CALL/SMS: 019-911 0876

Email         : ajlaahashim@gmail.com



Friday, 3 August 2012

Aduh! Sakitnya sembelit.

Petikan daripada majalah PAMA. 

Kesukaran membuang air besar atau lebih dikenali sebagai sembelit ini disebabkan oleh banyak perkara. Antaranya kurang minum air dan pengambilan ubat-ubatan yang bersifat panas seperti jamu dan ubatan herba. Bagi masyarakat Melayu, ibu-ibu yang baru lepas bersalin dilarang minum banyak air kerana dikatakan boleh menyebabkan saluran faraj berair dan perut jadi buncit.
Selain itu, kurang makan sayur-sayuran dan buah-buahan turut menjadi penyumbang kepada masalah sembelit. Alasannya, kebanyakan sayur-sayuran dan buah-buahan ‘sejuk’. Pengambilannya dikatakan boleh memudaratkan ibu dalam pantang padahal sayur dan buah kaya dengan serat yang berfungsi membantu proses penghadaman dan mempercepatkan aliran keluar sisa makanan dari tubuh.     
Sembelit selepas bersalin terjadi kerana perjalanan najis di dalam saluran usus menjadi perlahan. Keadaan ini disebabkan oleh beberapa faktor:
  1. Otot pada abdomen menjadi kendur menyebabkan tekanan pada bahagian dalam abdomen lebih rendah daripada biasa.
  2. Otot pada usus juga mengendur kerana kadar hormon progesterone yang tinggi semasa hamil.
  3. Takut hendak membuang air besar kerana bimbang jahitan pada luka episiotomi terbuka atau rasa sakit pada bahagian tersebut.
 Untuk mengatasi masalah ini, cubalah cara-cara ini:
  • Banyak minum air iaitu kira-kira 6 hingga 8 gelas sehari. Jika anda menyusukan bayi, kuantitinya perlulah ditambah. Air akan membantu penghasilan susu yang banyak, mengurangkan jangkitan kuman dan pundi kencing dan mengurangkan sembelit. Dehidrasi akibat kekurangan air kerana terlalu berpantang boleh menyebabkan luka lambat baik dan air susu menjadi kurang.
  • Jika terasa ingin membuang air besar, segeralah ke tandas walaupun anda rasa kurang selesa terutamanya dalam minggu pertama selepas bersalin. Ketahuilah bahawa lebih lama anda menahan diri daripada membuang air besar, lagi keras najis anda dan pastinya akan memburukkan lagi keadaan.
  • Lakukan banyak pergerakan seperti berjalan dan senaman ringan walaupun ketika dalam pantang. Cara ini akan memudahkan anda membuang air besar.
  • Makan makanan yang kaya serat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Selain serat, makanan ini juga mengandungi banyak vitamin seperti vitamin C. Vitamin C diperlukan untuk memulihkan tisu-tisu yang tercedera semasa kelahiran bayi dan bagi menyembuhkan luka episiotomi ataupun luka caesarean.

Semasa berpantang, saya berdegil minum air banyak, jadi memang tiada masalah sembelit. Cuma, setelah mengambil Ostematrix, proses membuang air menjadi lebih mudah. Bukan saya sahaja yang menyukai oste ni tau. 

 
Jangan biarkan diri anda terseksa dek kerana sembelit. 

Diperakui HALAL

Saya boleh dihubungi melalui:
CALL/SMS: 019-911 0876

Email         : ajlaahashim@gmail.com

Thursday, 2 August 2012

ESP: Menyalurkan tenaga berkekalan dengan kualiti protein berasaskan tumbuhan yang tinggi!


ESP adalah protein rendah lemak, bukan- GMO (organisma tidak diubah-suai secara organik) yang lengkap secara biologinya dan mengandungi kesemua sembilan asid amino perlu. Ia sesuai untuk seisi keluarga, memberikan anda 14gram protein soya sihat bagi setiap hidangan. Bukan sahaja merupakan pilihan snek yang berkhasiat, ESP merupakan snek enak bagi mengisi tubuh anda dengan protein soya yang berkualiti tinggi. Jam demi jam ia menyalurkan tenaga yang tiada tandingannya. 

Dengan protein berkualiti tinggi yang berasaskan tumbuhan ini, ESP merupakan sumber protein biologi lengkap yang:
  • rendah lemak secara semulajadi
  • bebas kolesterol
  • protein lengkap dengan kesemua sembilan asid amino perlu
Sebagai sebahagian daripada diet seimbang, protein soya:

  • membantu membina otot, kulit dan hormon
  • menyumbang makanan yang sihat kepada sistem imun
  • menyokong diet dengan kolesterol sihat
  • menyediakan nutrien penting bagi menyokong kesihatan prostat
  • mengandungi soya isoflavones yang membantu  mengurangkan rasa panas berpeluh dikala waktu hampir putus haid dan juga kesihatan payudara. 
Saya boleh dihubungi melalui:
CALL/SMS: 019-911 0876

Email         : ajlaahashim@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © Milkyummy 2013 | All rights reserved | Blog Design by Krafty Palette.