Thursday, 19 July 2012

Garam bawa mudarat dalam makanan bayi??

 Rata-rata ibu bapa di luar sana sedia maklum, bayi yang berumur 6 bulan dan keatas sudah boleh di beri "solid food" seperti bubur dan bijirin. Tidak kurang juga ibu-ibu yang lebih gemarkan home made solid food berbanding instant baby food yang banyak dijual di pasaraya kini. 

Bercerita mengenai garam, ibu-ibu mungkin merasakan jumlah garam yang ditambahkan di dalam makanan bayi mereka hanya sedikit sahaja dan tidak merbahaya. HAKIKATNYA, ia boleh membahayakan bahkan TIDAK WAJAR di campurkan. 


Apakah kesan garam terhadap bayi anda?


Selepas badan anda telah mengambil apa yang diperlukan daripada makanan, sisa dihantar ke darah. Jika buah pinggang anda tidak membuang bahan buangan, sisa-sisa ini akan membina di dalam darah dan merosakkan badan anda. Buah pinggang anda mengukur bahan kimia seperti sodium, fosforus dan kalium dan melepaskan mereka kembali ke darah untuk kembali ke badan. Dengan cara ini, buah pinggang anda mengawal tahap badan bahan ini. Keseimbangan yang tepat adalah perlu untuk kehidupan, tetapi tahap berlebihan boleh memudaratkan.
Bayi anda mempunyai satu sistem yang rapuh dan buah pinggang adalah salah satu yang paling rapuh. Buah pinggang bayi tidak dapat memproses jumlah garam ditambah yang tinggi. Garam terlalu banyak dari sumber-sumber lain daripada makanan semula jadi seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, susu ibu dan / atau formula boleh merosakkan buah pinggang bayi dan mungkin juga menyebabkan kerosakan otak.


Lagi maklumat mengenai buah pinggang DI SINI
  
Wallahua'lamCALL/SMS: 019-911 0876

Email         : ajlaahashim@gmail.com


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © Milkyummy 2013 | All rights reserved | Blog Design by Krafty Palette.