Wednesday, 27 June 2012

Tips gerak gempur Ramadhan buat ibu menyusu dengan Set 3M

Masa berlalu begitu pantas, tidak sedar Ramadhan hampir menjelang tiba. Bagi ibu yang menyusukan sudah semestinya menganggap puasa sebagai salah satu cabaran terhebat dalam dunia penyusuan. Tahukah ibu semua, penghasilan susu ibu dengan izin Allah tidak akan terjejas sekiranya ibu mematuhi perkara-perkara di bawah:

  1. Pam dengan kerap. 3-4 jam sekali.
  2. Minum air sekurang-kurangnya 3 liter sehari dari tempoh berbuka sehingga sahur.
  3. Mengambil makanan yang berkhasiat
Perkara (1) dan (2) barangkali tidak menjadi masalah kepada ibu semua kerana kedua perkara ini adalah perkara yang WAJIB dilakukan. Perkara (3)? Sekiranya ibu terlajak tidur, sudah pasti ibu tidak mendapat khasiat yang sepenuhnya. 

Jadi, bagi mengelakkan kurang susu, ibu perlulah mengambil kurma dan minum susu atau ibu-ibu boleh mengambil SUPPLEMENT PENYUSUAN untuk memastikan tubuh ibu kekal sihat. Sebelum Ramadhan menjelma, adalah lebih baik ibu-ibu menyiapkan diri supaya proses penyusuan berjalan lancar. 

Secara peribadi, saya menggalakkan ibu-ibu mengambil set 3M. Jom tengok testimoni mereka yang mengamalkan set 3M.



 Hebat sungguh Puan Muzlina, seronok mengepam sambil menyusukan sehingga tidak sedar botol sudah overflow. 


Sepintas lalu kandungan set 3M;



  • Alfalfa
  • B-complex
  • Vit-c
  • Miltivitamin
  • Kalsium
  • Protein



Sekiranya anda berhasrat untuk menjadi seperti Puan Muzlina, anda boleh mendapat info mengenai produk dengan menguhubungi saya di 019-911-0876. Tips dan konsultasi khusus buat pelanggan milkyummy.

**Testimoni di atas adalah bersifat individu. Produk bukanlah untuk menyembuhkan penyakit dan mendiagnos. 

Tuesday, 26 June 2012

2 "Deep Freezer" penuh setelah menggunakan set 3M

Assalamualaikum semua,
Hari ini saya ingin berkongsi dengan ibu-ibu semua terstimoni hebat dari Puan Shima Samat. Puan Shima menggunakan Set 3M bagi membantu proses penyusuan bayi beliau. Dan alhamdulillah, hasilnya sangat-sangat memberangsangkan.

Jika diteliti apa yang dikongsikan oleh Puan Shima, beliau mampu mendapatkan 11-12 oz hanya sekali pam. Yang menarik perhatian saya adalah, bayi beliau baru berusia 7 bulan tetapi stok EBM beliau telah memenuhi 2 'deep freezer' termasuklah stok EBM dibawah. 
Stok EBM yang belum dipindahkan ke deep freezer kerana kedua-dua deep freezer beliau penuh!

Sekiranya ibu-ibu di luar sana inginkan hasil yang sebegini, anda perlu memiliki dsiplin yang tinggi. Ibu-ibu harus memastikan:
  1. Pam dengan kerap sekurang-kurangnya sekali dalm tempoh 3-4 jam
  2. Minum air sekurang-kurangnya 3 liter sehari
  3. Menjaga pemakanan dengan baik. Pengambilan suppleement membantu buat mereka yang sukar mendapatkan makanan berkhasiat.
  4. Berdoa semoga rezeki ibu dan anak dimurahkan, YAKIN dengan apa yang anda minta.



Set Lengkap 3M
Apakah kandungan set 3M?
  • Alfalfa
  • B-Complex
  • Vit-C
  • Miltivitamin
  • Kalsium
  • Protein (ESP)



Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan produk, sila berhubung terus dengan saya di 019-911-0876 untuk respon yang lebih cepat. Konsultasi khas buat pelanggan milkyummy. 

**PENAFIAN: Testimoni dia atas adalah bersifat individu.Produk di atas tidak bertujuan menyembuhkan tau mendiagnos penyakit. 

Thursday, 21 June 2012

ESP membantu menggalakkan penghasilan susu

Assalamualaikum semua. 

Hari ini saya ingin berkongsi kebaikan ESP kepada ibu-ibu menyusu. Secara peribadi, ESP adalah supleement kegemaran saya kerana rasanya yang sedap dan ia bertindak sebagai milk booster. Bagi mendapatkan hasil yang memuaskan ibu-ibu hendaklah 1) Pam dengan kerap (3-4 jam sekali) 2) Minum air sekurang-kurangnya 3 liter sehari 3) Mengambil makanan yang berkhasiat. Kesemua diatas adalah apa yang yang saya amalkan. Cuma langkah (3) itu, adakalanya tersasar :P Jadi bagi memastikan saya mendapatkan khasiat yang sewajarnya, saya amalkan ESP. 

Di sini saya ingin kongsikan testimoni ibu-ibu yang telah mencuba ESP. 

Subhanallah. Menurut Puan Norul, beliau dapat 15 oz sekali pam. Seronok kan? :) 

Selain Puan Norul, Puan Jannatul juga mengamalkan ESP. Gambar seterusnya adalah hasil tuaian beliau selepas menyusukan bayi beliau. 

10 minit selepas menyusukan
Berminat nak cuba ESP? Hubungi saya di 019-911-0876 untuk maklumat lanjut serta diskaun. Konsultasi khas untuk pelanggan milkyummy. 

** Testimoni di atas adalah bersifat individu. Kesan penggunaan mungkin berbeza. Produk bukan untuk menyembuhkan penyakit mahupun mendiagnos. 

Sunday, 17 June 2012

Ketahui tips tampak lebih muda

Assalamualaikum,

Baru-baru ini Shaklee telah melancarkan dua produk baru iaitu Joint Health Complex (kesihatan tulang) dan Shaklee Collagen Powder. Untuk entry kali ni saya ingin berkongsi mengenai our collagen. This is how it looks like:

15 sachets per box
Apa itu kolagen?

Kolagen adalah kumpulan protein semulajadi yang paling banyak hadir dalam badan mamalia termasuklah manusia. Ia bertindak sebagai gam yang mengikat sel tubuh badan manusia. Maksudnya, tanpa "gam" ini badan manusia akan hancur. Sering, kolagen dibincangkan dalam berhubung dengan kulit. Ia berfungsi dengan keratin untuk menyediakan kulit dengan kekuatan, fleksibiliti, dan ketahanan. Walau bagaimanapun, dengan meningkatnya umur, kolagen semakin berkurangan dan ini membawa kepada kedutan . Oleh itu, ia merupakan bahan penting bagi mereka yang mencari cara untuk melawan kesan ketara penuaan pada kulit. Sesetengah profesional penjagaan kulit sebenarnya menasihatkan orang ramai mengenai cara-cara untuk merangsang penghasilan kolagen dalam sel kulit. 

Saturday, 16 June 2012

Video teknik dan posisi penyusuan bayi

Assalamualaikum,

Dalam menjayakan penyusuan bayi anda, ibu2 perlu tahu teknik dan 

posisi penyusuan yang betul. Bersama ini saya sertakan video yang 

sangat bermanfaat buat ibu2 mahupun bakal ibu. 



 Selamat mencuba!

Friday, 15 June 2012

Cara simpan susu ibu; bergambar

Assalamualaikum, 

Berbunga-bunga rasanya hati bila ibu-ibu bertanyakan mengenai 

penyusuan. Ini menunjukkan bahawa, mereka sudah mempunyai 

kesedaran tentang kebaikan menyusu. Ok, selesai mengepam, pasti 

nak simpan bukan? Tak pasti cara yang terbaik? Peti sejuk anda tak 

muat? Di sini saya sertakan gambar supaya ibu2 nampak dengan 

jelas cara simpan sekaligus menjimatkan ruang. 


 :) 

Selamat mencuba! 

Wallahua'lam

Thursday, 14 June 2012

Anak saya tiada masalah makan lagi!

Assalamualaikum,

Hari ini saya ingin berkongsi kegembiraan rakan2 saya setelah menggunakan mealshake. Kesemua mereka memberikan feedback yamg sangat baik. Alhamdulillah, dengan mealshake, anak mereka sendiri yang meminta makanan. Kalau tidak sebelum ni, kena tanya berulang kali. Samada makan sedikit tetapi kerap atau makan banyak dan kerap, perbezaan dirasai oleh ibu masing2. Jadi sebagai tanda gembira, untuk bulan 6 ni, ada tawaran mealshake yang sangat hebat! Bulan ini sahaja tau!


Jadi untuk maklumat lanjut,

Call/sms: 019-911-0876


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, 12 June 2012

Cawangan sah Shaklee

Assalamualaikum,

Sekiranya anda tertanya-tanya di mana anda boleh mendapatkan produk Shaklee, anda boleh berkunjung ke cawangan sah kami. Di sini saya lampirkan senarai cawangan Shaklee yang sah. 

Ibu Pejabat Shaklee Malaysia

Shaklee Products (M) Sdn Bhd

A-3A-02, Empire Tower

Empire Subang,

Jalan SS16/1,

47500 Subang Jaya,

Selangor Darul Ehsan

Telefon :603-5622 3188
Fax : 603-5622 3199

Waktu Perniagaan
Isnin hingga Sabtu: 10:00 pagi hingga 7:00 malam

Pejabat Cawangan 
Cawangan KamiWaktu PerniagaanPeta Lokasi
Kuala Lumpur
31, Jalan 2A/27A, Section 1,
Wangsa Maju Setapak,
53300 Kuala Lumpur.
Telefon : 603-4142 6442
Fax: 603-4149 6313

Hubungi :
Ida ( Penyelia Cawangan)

Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m


Shaklee Kuala Lumpur
Penang
A-2, Jalan Todak 1,
Pusatbandar Seberang Jaya,
13700 Perai.

Telefon : 604-397 4325
Fax: 604-397 4324
Hubungi : Cannie Teoh
(Penyelia Cawangan)

Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m

Shaklee Penang
Ipoh
32, Medan Istana 1,
Bandar Ipoh Raya,
30000 Ipoh.

Telefon: 605-241 8260
Fax: 605-241 8263 


Hubungi : Eunice Lau
(Penyelia Cawangan)

Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m


Johor Bahru
14, Jalan Molek 1/10,
Taman Molek,
81100 Johor Bahru.
Telefon: 607-352 5188
Fax: 607-352 4188 


Hubungi : Fiona Chow
(Penyelia Cawangan)

Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m

Shaklee Johor Bharu
Kota Bharu 
319, Section 25, Bandar Kota Bharu,
Jalan Sultan Yahya Petra,
15200 Kota Bharu.
Telefon: 609-747 8688
Fax: 609-747 7711


Ahad hingga Khamis
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m

Kota Kinabalu 
Lot 7, Tkt Bawah, Lorong Lengkuas,
Wisma Damai, Jalan Damai, Luyang
88300 Kota Kinabalu.
Telefon : 6088-272 087
Fax: 6088-272 089

Hubungi : Amir Bin Kissi
(Penyelia Cawangan)

Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m



Kepada mereka yang membeli melalui saya mahupun 

ID saya, anda layak mendapat khidmat nasihat serta 

tips2 ekslusif. 

 Untuk maklumat lanjut mengenai harga, sila berhubung 

dengan saya melalui

Call/SMS : 019-911-0876

Monday, 11 June 2012

Joint Health Complex: Tips mengurangkan sakit sendi

Assalamualaikum semua. 

Baru- baru ini, Shaklee telah melancarkan produk terbaru! 


Joint Health Complex. Dengan ini saya kongsikan bersama hasil pembacaan saya mengenai produk. 

Kelebihan produk:

- Patent-pending, fast-acting form of Boswellia extract: In a clinical study, it has been shown to improve joint comfort in as a few as five days*
- The most concentrated form of glucosamine. Glucosamine is clinically proven to:
- Promote mobility
- Enhance flexibility
- Improve joint function
- Support long-term joint health
- Unique combination of key joint health nutrients: zinc, copper, manganese, and vitamin C – each playing a unique and critical role in building healthy connective collagen and cartilage*
- Chondroitin-free for better glucosamine absorption
- 100% shellfish free
- 100% vegetarian – no animal-derived ingredients
- Easy open flip-top cap
** The specific form of Boswellia extract used in New Advanced Joint Health Complex* has been shown in a clinical study to improve joint comfort in as few as 5 days.

Joint Health Complex is described as being the most effective Glucosamine supplement currently in the joint pain-relief market. Produced by Shaklee, Joint Health Complex is sold in capsule form. In each capsule is a high concentration of Glucosamine, an amino sugar that has been endorsed by the American Medical Association for its ability to encourage cartilage production formation and renewal. Joint Health Complex offers relatively fast-acting relief from joint pain, as it has been proven to be able to offer results in just five days. (http://www.consumerhealthanswers.com/joint-health-complex-reviewed.html)

The high concentration of Glucosamine is believed to offer a powerful counterbalance to the regular breakdown of cartilage in joints; Glucosamine works to help restore and renew collagen in these regions of the body that typically are apt to receive high impact forces during regular exercise. Additionally, Joint Health Complex makes use of a specific form of Boswellia extract that has been clinically proven to provide joint pain relief in just five days. (Some individuals may not experience results this quickly, however.) These pills only need to be taken once a day (two capsules at a time), preferably with a meal. Women who are pregnant or nursing are advised to avoid the use of Joint Health Complex.

Kandungan produk:

Complete ingredient information is available online for Joint Health Complex tablets. The supplemental facts label shows that this complex’s formula includes vitamin C, zinc, copper (as copper gluconate), manganese, Glucosamine hydrochloride, Boswellia AKBA standardized extract (Boswellia serrata), microcrystalline cellulose, croscarmellose sodium, hydroxypropyl methylcellulose, hydroxylated soy lethicin, and caramel color. Joint Health Complex capsules are completely gluten free; these capsules also do not contain chondroitin, and no shellfish products are used in this formula.

Kebanyakan produk kesihatan tulang mengandungi Chondroitin. Klik sini untuk info: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/744.html

Hubungi saya untuk info lebih lanjut di 019-911-0876  atau lawati fanpage kami https://www.facebook.com/Milkyummy

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.



If pregnant, nursing or taking prescription medications, consult a physician before use. Not intended for use by children.

Saturday, 9 June 2012

Shaklee tidak halal???

Assalamualaikum, 

Baru-baru ini saya ada terbaca post bertanyakan mengenai status halal Shaklee. Ini merupakan isu yang sebsitif kerana setiap apa yang kita makan, pastinya akan manjadi darah daging. 

Daripada Abu Abdullah al-Nu’man ibn Basyer r.a. رضي الله عنهما beliau berkata:
Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya perkara yang halal itu terang / jelas, dan sesungguhnya perkara yang haram itu terang / jelas, dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara syubhat yang kesamaran yang kebanyakan orang tidak mengetahuinya. Barangsiapa yang menjaga perkara syubhat maka sesungguhnya dia telah membersihkan agamanya dan maruah dirinya. Dan barangsiapa yang terjatuh dalam perkara syubhat, maka dia telah jatuh dalam perkara haram, umpama seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan, dibimbangi dia akan menceroboh masuk ke dalamnya.
Ketahuilah bahawa setiap raja ada sempadan dan sesungguhnya sempadan Allah itu ialah perkara-perkara yang diharamkanNya. Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad.Ketahuilah ia adalah hati.
(Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim.)

Barangkali ada yang ragu2 untuk menggunakan produk Shaklee kerana mengandungi bovine gelatin. Check this out;

ISA atau Islamic Services of America merupakan badan yang bertanggungjawab memeriksa status halal produk, macam di Malaysia, JAKIM. 



Selaku pengguna, ketahuilah bahawa, mencari yang halal itu wajib :) Avoid syubhah :) Di sini, suka untuk saya kongsikan bersama perbincangan yang lebih mendalam mengenai hal syubhah. Sila klik sini ya :)  http://lukisanduniaku.wordpress.com/2009/12/02/syubhah-halalkah-makanan-yang-menjadi-darah-daging-kita/

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua. 
Wallhua'lam. 

Friday, 8 June 2012

Rasa takut buat anak2 lemah!

Assalamualaikum,
Jemput baca hasil perkongsian Puan Lina Karim,

Selalu tak menonton TV bersama dengan anak? Memang saya pernah katakan cuba kurangkan menonton TV. Bukan sahaja mencuri masa kita bersama keluarga malah mencuri masa kita menguruskan selain ia tidak baik untuk anak-anak kita. Tapi andaikata, hendak juga menonton TV, terutama cerita seram yang sukar untuk kita lepaskan kerana intro iklannya yang terlalu selalu diulang-ulang, di siarkan, pastikan menontonnya ketika anak tiada.. contohnya mereka sudah tidur atau pergi keluar bermain. Mengapa cerita seram terlalu banyak dikeluarkan oleh penerbit filem kita? Mudah saja logik jawapannya... kerana sambutannya yang menggalakkan. Peminatnya ramai.. Kalau tiada demand, tiada supply. Kita adalah asas senario di arena perfileman di negara kita sendiri! Menyebabkan orang ramai terutama kanak-kanak yang tidak mengerti apa-apa lebih takutkan hantu dari TUHAN!

Takut pada kanak-kanak ini bukan sahaja datang dari cerita di TV. Kadang-kadang ia datang dari ibubapa itu sendiri. Ada ibubapa yang menakutkan anak sendiri dengan kegelapan, atau apa sahaja yang ditakuti oleh anak seperti lipas, serangga, cicak dan sebagainya. Mungkin niat kita melakukan pada mulanya adalah untuk bergurau dengan anak tetapi penerimaan anak kita pula adalah satu ketakutan dan bukannya gurauan.

Sekadar berkongsi kata-kata dari 'Arb Bin Saad : 
"Anak-anak akan lemah badannya bila diserang rasa takut, penat dan mungkin dihinggapi kebodohan apabila sering ditakut-takutkan. Sikap selalu menakut-nakutkan anak boleh membunuh perasaaan dan jiwanya lalu menyebabkan nilai-nilai murni dalam dirinya mati. Sesiapa yang mati perasaannya, tidak diharapkan daripadanya sebarang kebaikkan. Hidupnya juga tidak akan membuahkan hasil."

(dari 'Arb bin Saad)
Apa kata kita  berhenti menonton filem seram bersama anak dan gantikan masa TV atau masa mahu masuk tidur dengan mereka, kita bercerita tentang kisah kehebatan orang-orang Islam zaman dahulu..


Juga sebaiknya latih anak untuk menghafal ayatul Kursi dan beritahu mereka akan kuasa dan khasiatnya. Jika bila-bila masa mereka takut, latih mereka untuk membacanya sendiri walau dimana mereka berada. Bukan susah untuk menghafalnya. Kedua dua anak saya boleh menghafalnya pada umur 3 tahun lebih dan saya pasti kanak-kanak lain juga boleh menghafalnya jika mereka dilatih.  

Wallahua'lam.

Wednesday, 6 June 2012

Susu lebih kaya nutrisi dengan Set B walaupun dengan pengambilan yang tidak konsisten

Assalamualaikum, 

Lamanya tak update blog! Ok, harini nak share mengenai set penyusuan B. 


Saya mendapat inspirasi setelah chit chatting dengan rakan sekerja saya Puan A di pantry. Rakan saya ni menggunakan set B (budget pack) sudah hampir sebulan. Jadi, di pantry tadi dia berhasrat ingin menyambung penggunaan. Saya tersenyum, saya tanya prekembangan setelah menggunakan set B. Ini jawap dia,

Semenjak ambil supplement dengan Ajlaa, susu saya takdelah bertambah banyak tetapi saya perasan susu semakin pekat dan nampak lebih berkhasiat. Rasa lebih yakin nak bagi pada anak. Bayi pun lebih cepat kenyang. Rasa macam nak teruskan ambil supplement. 

Gembira hati mendengarnya :) Mengenai kuantiti susu yang tidak berubah, Puan A mengakui kurang berdisiplin dalam pengambilan supplement, ada masa tak makan, air pun cuma 2 litre. Pada hemat saya, sekiranya Puan A lebih berdisiplin, dengan izin Allah, susunya bukan sahaja lebih bernutrisi bahkan membantu meningkatkan pengeluaran susu. 

Jom lihat apa kata ibu2 yang menggunakan Set B. 

 






Mereka sudah, anda bila lagi: :) 

Untuk ibu2 yang diluar sana yang berhajat untuk menambah nutrisi susu anda atau bingung set penyusuan mana yang lebih sesuai untuk anda sila hubungi saya di 019-911-9876 atau lawati fb saya https://www.facebook.com/ajlaa.hashim dan support my fanpage https://www.facebook.com/Milkyummy. Tips2 ekslusif/ tawaran hebat buat pelanggan milkyummy :)) 

Friday, 1 June 2012

Doa tambah susu

Doa untuk menambahkan susu:

Ya Allah, permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan..
Ya Allah seberapa banyak susu yang aku perolehi hari ini , penuhilah dengan rahmatMu dan keberkatan di sisiMu. Semoga dengan keberkatanMu, susu yang sedikit menjadi banyak dan kenyang buat anakku


AMIN

*Sambil baca letakkan tangan pada b dan doa semoga Allah murahkan rezeki untuk menyempurnakan penyusuan hingga 2thn.

Amalkan Surah al-Hujurat & al-Kauthar

Zikir Ya Matin (70x) setiap mlm & subuh @ hembuskan pada air & minum


Surah Yasin ayat 72-73

Baca Selawat dan Bismillah sebelum menyusu dan mengepam

INSYAALLAH....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © Milkyummy 2013 | All rights reserved | Blog Design by Krafty Palette.