Friday, 11 May 2012

Bayi saya demam. Apa nak buat??





Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum readers :) Harini ummi Marwa tak kerja, Marwa demam. Kesian that little pie. Kebetulan,nursery tutup selama seminggu sebab ada HMDF(penyakit kaki tangan dan mulut). Puas cari orang tolong jaga, but sape nak kan? Last minute punye. Ade jumpa sorang makcik ni, tapi tak confident nak jaga. Penyelesaiannya, ummi kena bawak Marwa p office and class.Teruja students tengok cikgu bawa anak p kelas. Sorry all, ummi have to. 

Agaknya Marwa demam sebab kebelakangan ni asyik ke hulu ke hilir dari kelas ke office. Bercampur gaul dengan international students. Agaknye le...

Anyway, anak adalah anugerah dari Ilahi jadi, sebagai ibu bapa kita haruslah menghargai anugerah ini sebaik mungkin. Dalam proses mereka membesar, daya ketahanan masih lagi lemah, jadi ibu bapa jangan ambil mudah dan ringan! Soal kesihatan dan penjagaan, biar ada ilmu! Jangan main tangkap muat+hantam kromok. Jangan dek kerana sikap sambil lewa kita hari ni, menyesal tak sudah seumur hidup.."kenapalah dulu aku tak itu..tak ini...." berat menanggung penyesalan ni tau tak. 

Ok, pulang je dari office semalam, mandikan Marwa, then ummi pulak mandi. Bawak Marwa naik ke bilik atas tuk tidurkan dia. Badan Marwa macam panas. "Aku baru lepas mandi, sejuk, agaknya sebab tulah rasa badan Marwa panas" Monolog sendirian. Jam 12 bangun, badan masih panas. Suhu disukat. 37.4. Demam. Sangat risau. "Don't panic Ajlaa" I have issue with drugging baby :P So, apa yang ummi lakukan tuk turunkan suhu Marwa sementara nak pergi ke klinik?
  • BREAST FEED DENGAN KERAP: antibiotik semulajadi.
  • sponging (Lap dgn kain basah) dengan kadar yang kerap: bahagian pelipat badan. Leher,ketiak,kemaluan. 
  • Buka pakaian bayi (tinggalkan pampers je): biar haba keluar.  
  • lumur badan dengan daun bunga raya: sejukkkk sgt. basuh dan rendam dulu. bimbang miang2 nanti bdn bayi.
  • cek suhu : ada perubahan tak? 
  • LAST SOURCE: kalu suhu masih tak turun, cari doktor, dapat ubat yang insert tu lagi bagus.
Suhu Marwa da turun sikit. 36. Shafakillah ya Marwa. 

*harus diingatkan, seandainya demam bayi tiada stage (terus panas mendadak,takde gear satu) JUMPA DOKTOR DENGAN SEGERA. 

KALAU BAYI SAWAN SEMASA DEMAM?

Dengan kadar segera, RENDAMKAN bayi anda di dalam air. PENTING untuk turunkan suhu bayi dengan SEGERA. 

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua. Wallahua'lam. 

untuk info mengenai produk sila hubungi 019-911-0876. 

2 comments:

  1. terjumpa info ni, juga pasal demam…. sharing is caring :) - Cara Redakan Panas Demam Dengan Mudah

    ReplyDelete
  2. Tq for sharing

    Free2 singgah la online store saya Baby Shop Malaysia

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © Milkyummy 2013 | All rights reserved | Blog Design by Krafty Palette.