Thursday, 9 August 2012

Serangan jantung, pembunuh senyap rakyat Malaysia!

Assalamualaikum semua! :) 

Fuh! Tahniah kepada semua kerana hari ni genap hari ke-20 kita berpuasa. (mesti ramai yang da countdown raya kan? meriah lagu2 raya kat office uolls)So far, puasa I belum bocor lagi :)) Harapnya tak perlulah. kikiki.  Anyway, semalam I heard a bad news of the father of a friend of mine admitted to hospital due to heart attack. Sebelum tu dah buat stenting (to keep the arteries open). Yang lebih membahayakan adalah, since the father has diabetes so the heart attack tu macam tak rasa sakit sangat. Kinda numb lah kot. Allahurabb. Silent killer tu. If you are reading this, sama-sama doakan kesihatan father of my friend tu. Amin. 

Okay, cerita mengenai jantung, ia merupakan punca UTAMA kematian di Malaysia (negara lain pun sama!). Lazimnya, penyakit ini tidak memberi sebarang tanda. Serangan jantung atau strok yang pertama mungkin juga merupakan peluang terakhir anda!

Nauzubillah (ihsan google)


Jadi, Program Shaklee Love Your Heart dicipta khas untuk membekalkan nutrien yang penting  dalam mengekalkan jantung yang kuat dan sihat. 

Kebaikan produk:
  • membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok.
  • membantu mengekalkan tahap kolesterol yang sihat.
  • membantu mengekalkan tekanan darah yang normal.
Kandungan set:
  • Garlic
  • Omega Guard
  • Vitamin E-Complex
  • Lechitin
  • Energizing Soy Protein
Sesungguhnya, pemilik kesembuhan itu adalah ALLAH s.w.t dan kita dikehendaki berusaha. The rest is all HIS :) Wallahua'lam. 

* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.

Saya boleh dihubungi melalui:

CALL/SMS: 019-911 0876

Email         : ajlaahashim@gmail.com



Friday, 3 August 2012

Aduh! Sakitnya sembelit.

Petikan daripada majalah PAMA. 

Kesukaran membuang air besar atau lebih dikenali sebagai sembelit ini disebabkan oleh banyak perkara. Antaranya kurang minum air dan pengambilan ubat-ubatan yang bersifat panas seperti jamu dan ubatan herba. Bagi masyarakat Melayu, ibu-ibu yang baru lepas bersalin dilarang minum banyak air kerana dikatakan boleh menyebabkan saluran faraj berair dan perut jadi buncit.
Selain itu, kurang makan sayur-sayuran dan buah-buahan turut menjadi penyumbang kepada masalah sembelit. Alasannya, kebanyakan sayur-sayuran dan buah-buahan ‘sejuk’. Pengambilannya dikatakan boleh memudaratkan ibu dalam pantang padahal sayur dan buah kaya dengan serat yang berfungsi membantu proses penghadaman dan mempercepatkan aliran keluar sisa makanan dari tubuh.     
Sembelit selepas bersalin terjadi kerana perjalanan najis di dalam saluran usus menjadi perlahan. Keadaan ini disebabkan oleh beberapa faktor:
  1. Otot pada abdomen menjadi kendur menyebabkan tekanan pada bahagian dalam abdomen lebih rendah daripada biasa.
  2. Otot pada usus juga mengendur kerana kadar hormon progesterone yang tinggi semasa hamil.
  3. Takut hendak membuang air besar kerana bimbang jahitan pada luka episiotomi terbuka atau rasa sakit pada bahagian tersebut.
 Untuk mengatasi masalah ini, cubalah cara-cara ini:
  • Banyak minum air iaitu kira-kira 6 hingga 8 gelas sehari. Jika anda menyusukan bayi, kuantitinya perlulah ditambah. Air akan membantu penghasilan susu yang banyak, mengurangkan jangkitan kuman dan pundi kencing dan mengurangkan sembelit. Dehidrasi akibat kekurangan air kerana terlalu berpantang boleh menyebabkan luka lambat baik dan air susu menjadi kurang.
  • Jika terasa ingin membuang air besar, segeralah ke tandas walaupun anda rasa kurang selesa terutamanya dalam minggu pertama selepas bersalin. Ketahuilah bahawa lebih lama anda menahan diri daripada membuang air besar, lagi keras najis anda dan pastinya akan memburukkan lagi keadaan.
  • Lakukan banyak pergerakan seperti berjalan dan senaman ringan walaupun ketika dalam pantang. Cara ini akan memudahkan anda membuang air besar.
  • Makan makanan yang kaya serat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Selain serat, makanan ini juga mengandungi banyak vitamin seperti vitamin C. Vitamin C diperlukan untuk memulihkan tisu-tisu yang tercedera semasa kelahiran bayi dan bagi menyembuhkan luka episiotomi ataupun luka caesarean.

Semasa berpantang, saya berdegil minum air banyak, jadi memang tiada masalah sembelit. Cuma, setelah mengambil Ostematrix, proses membuang air menjadi lebih mudah. Bukan saya sahaja yang menyukai oste ni tau. 

 
Jangan biarkan diri anda terseksa dek kerana sembelit. 

Diperakui HALAL

Saya boleh dihubungi melalui:
CALL/SMS: 019-911 0876

Email         : ajlaahashim@gmail.com

Thursday, 2 August 2012

ESP: Menyalurkan tenaga berkekalan dengan kualiti protein berasaskan tumbuhan yang tinggi!


ESP adalah protein rendah lemak, bukan- GMO (organisma tidak diubah-suai secara organik) yang lengkap secara biologinya dan mengandungi kesemua sembilan asid amino perlu. Ia sesuai untuk seisi keluarga, memberikan anda 14gram protein soya sihat bagi setiap hidangan. Bukan sahaja merupakan pilihan snek yang berkhasiat, ESP merupakan snek enak bagi mengisi tubuh anda dengan protein soya yang berkualiti tinggi. Jam demi jam ia menyalurkan tenaga yang tiada tandingannya. 

Dengan protein berkualiti tinggi yang berasaskan tumbuhan ini, ESP merupakan sumber protein biologi lengkap yang:
  • rendah lemak secara semulajadi
  • bebas kolesterol
  • protein lengkap dengan kesemua sembilan asid amino perlu
Sebagai sebahagian daripada diet seimbang, protein soya:

  • membantu membina otot, kulit dan hormon
  • menyumbang makanan yang sihat kepada sistem imun
  • menyokong diet dengan kolesterol sihat
  • menyediakan nutrien penting bagi menyokong kesihatan prostat
  • mengandungi soya isoflavones yang membantu  mengurangkan rasa panas berpeluh dikala waktu hampir putus haid dan juga kesihatan payudara. 
Saya boleh dihubungi melalui:
CALL/SMS: 019-911 0876

Email         : ajlaahashim@gmail.com

Monday, 30 July 2012

Supplement tak memberi kesan????

Saya ingin berkongsi hasil perkongsian oleh salah seorang dari sifu saya. Ia sangat bermanfaat buat mereka yang mengamalkan supplement. 

KENAPA TIADA KESAN SELEPAS MENGAMALKAN SUPPLEMENT?
========================================
Ada segelintir kumpulan pengamal vitamin yang merasakan tidak mendapat apa-apa manfaat dari pengambilan vitamin atau supplement mereka disebabkan oleh beberapa faktor :

1. Pengambilan air kosong dipandang remeh
.
Ramai yang ada masalah untuk amalkan minum air masak kosong dan lebih suka yang bewarna dan berperisa. Air yang manis boleh meningkatkan kepekatan darah serta menyebabkan kegemukan.
Kita disarankan mengamalkan banyak minum air masak apabila mengamalkan pengambilan vitamin supaya penyerapan vitamin oleh tubuh berlaku dengan lebih baik.

2. Elakkan makan vitamin secara banyak sekaligus pada satu masa
.
Apabila kita makan semua vitamin secara sekaligus, ini meningkatkan kepekatan darah kita hanya pada masa-masa tertentu. Ramai yang suka amalkan ini apabila waktu hendak tidur sedangkan pada masa selepas itu kita akan kurang minum air. Maka cuba agih-agihkan pengambilan vitamin anda mengikut kesesuaian dan keperluan anda agar kepekatan darah tidak meningkat secara mendadak pada satu satu masa. Ini juga membantu agar buah pinggang tidak terlalu dibebani pada satu satu masa tertentu sahaja.

3. Elakkan pengambilan vitamin bersama ubat.
Sekiranya anda dalam pemantauan doktor atas masalah kesihatan, elakkan mengambil ubat secara serentak dengan pengambilan vitamin kerana ini hanya akan menyebabkan darah bercelaru dan tidak dapat menyerap vitamin dengan baik. Cuba sediakan jadual, sekiranya selepas makan pagi anda mengambil ubat doktor maka anda boleh amalkan vitamin pada waktu tengahari atau malam. Namun sekiranya anda perlu makan ubat secara berturutan, pagi dan petang, maka amalkan vitamin selepas 1-2 jam selepas pengambilan ubat doktor.

4. Kurangkan pengambilan kafien dalam diet harian.
Tahukah anda pengambilan kafien boleh merosakkan vitamin yang sedia ada dalam badan? Maka pengambilan minum yang berkafien yang tinggi secara berterusan boleh membazirkan vitamin yang kita amalkan selama ini. Maka kita tidak akan mendapat kesan seperti yang diharapkan sama sekali disebabkan vitamin rosak disebabkan pengambilan kafien secara berterusan.

5. Pantang larang makan vitamin.
Tahukah anda pengambilan multivitamin yang lengkap dengan zat besi tidak boleh diambil bersama air susu? Ini kerana ia akan mengganggu penyerapan zat besi itu sendiri. Tahukah anda vitamin E tidak boleh diambil bersama alfalfa kerana alfalfa boleh mengganggu penyerapan vitamin E oleh tubuh badan manusia. Ada beberapa lagi yang perlu kita ketahui seperti pengambilan Alfalfa tidak disarankan untuk ibu mengandung kerana boleh mengakibatkan risiko keguguran di awal kehamilan.

TIPS UNTUK IBU MENYUSU
=================
Makanlah vitamin yang fokus untuk membantu ibu menjayakan penyusuan. Utamakan niat yang utama. Supaya tidak terlalu banyak vitamin yang anda amalkan dan dikhuatiri pengambilan air tidak sekata. Sekiranya anda membeli, maka dapatkan jadual makan yang betul dan pastikan anda tahu fungsi kebaikan vitamin yang anda beli!

Apa-apa pun makanlah dengan ilmu. Jangan beli vitamin jika anda tidak tahu apa kebaikan vitamin yang anda amalkan. Sila hubungi saya jika anda inginkan jadual panduan makan dan bagi ibu menyusu panduan pengambilan vitamin yang betul untuk mempercepatkan penghasilan susu ibu.

Credit: Norita Idris

Friday, 27 July 2012

Ketahui rahsia kekal segar berpuasa

Alhamdulillah, genap seminggu sudah kita berpuasa. Badan mula rasa ringan dan lebih sihat. Sepanjang berpuasa ni, saya HANYa bersahur dengan Energizing Soy Protein dan Perfomance Drink yang dikisar bersama oat,susu segar dan kurma. Saya tetap menyusu dan pam si manja saya seperti biasa dan alhamdulillah, bekalan EBM saya seperti biasa. 


Rasanya pun sedappppp sangat :) 

Sepintas lalu mengenai:

ESP
  • sumber protein biologi yang lengkap berasaskan tumbuhan yang secara semulajadi rendah lemak.
  • bebas kolesterol
  • kaya dengan asid amino penting
  • mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya
  • membantu mengekalkan kepejalan otot
  • glisemik rendah yang dapat membantu mengekalkan gula dalam darah yang normal
  • membantu menyokong sistem imun, mengekalkan tahap kolesterol normal dan menggalakkan kesihatan jangun dan prostat
  • NON GMO
PERFOMANCE DRINK


  • menghidrat lebih cepat berbanding air dan membekalkan tenaga untuk kegiatan harian
  • OptiCarb: pilihan ekslusif untuk tenaga yang berpanjangan.
  • membekalkan tenaga dan elektrolit yang penting untuk membantu mencegah penyahidratan.
  • terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula dalam darah yang penting bagi tenaga, otot dan paras bendalir yang perlu bagi penghidratan yang wajar.  
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan produk ini, saya boleh 
dihubungi melalui:

CALL/SMS: 019-911 0876

Email         : ajlaahashim@gmail.com

Thursday, 26 July 2012

Sakit tulang selama 20 tahun beransur pulih dalam SEMINGGU



Semakin usia kita bertambah, semakin banyak penyakit yang datang menjengah. Sakit-sakit tulang adalah diantaranya. Mungkin ramai yang merasakan ini adalah perkara biasa, namun, ia tidak harus di pandang ringan tanpa dicegah mahupun dirawat.  

Menurut Dr Hyzan , di kalangan orang tua ia berpunca daripada lapisan kartilaj (pelindung pada permukaan tulang yang berfungsi sebagai pelincir yang mengurangkan geseran tulang) yang rosak akibat kegiatan lasak dan menyebabkan geseran setiap kali bergerak.



Bagi Puan Roslina pula, ibu mertua beliau yang telah menanggung sakit lutut selama 20 tahun beransur pulih setelah mengamalkan Shaklee Joint Health Tablet selama SEMINGGU! Alhamdulillah, semoga kesihatan bonda beliau semakin bertambah. Klik SINI untuk lebih maklumat mengenai Shaklee Joint Health Tablet. 



CALL/SMS: 019-911 0876

Email         : ajlaahashim@gmail.com

Wednesday, 25 July 2012

Si manja berpuasa penuh dan kekal aktif dengan Meal Shake dan Perfomance Drink!

Di bulan Ramadhan yang mulia ini, sudah pasti ramai ibu2 yang berusaha mendidik anak masing2 dengan ibadah puasa. Barangkali menjadi kebiasaan bagi ibu2 mendengar rengekan anak2 mengadu lapar dan mahu berbuka awal dari waktu yang ditetapkan. 

Berbeza dengan Puan Mai, beliau memberikan makanan tambahan kepada anaknya yang baru mahu belajar bersahur dan hasilnya amat memeberansangkan. Jemput baca testimoni beliau:

 
Setelah bersahur dengan makanan yang disediakan, Puan Mai turut menjamu anaknya dengan freshmilk+milkshake+kurma yang di kisar bersama. Anaknya berjaya puasa penuh bahkan sangat aktif! Manakala sewaktu berbuka Puan Mai berikan Perfomance drink dan Mealshake. :)

Semoga ibu bapa diluar sana tidak lagi gusar memikirkan cara mendidik anak berpuasa di usia muda. 

Wallahua'lam.

CALL/SMS: 019-911 0876

Email         : ajlaahashim@gmail.com




Tuesday, 24 July 2012

Penting mengambil zat besi tambahan semasa hamil dan berpuasa



Lazimnya, ibu hamil dibekalkan zat besi setelah disahkan hamil oleh doktor.  Ia amat disarankan selepas minggu ke-12 atau pada bulan ketiga kehamilan. Zat besi tambahan membantu mencegah kekurangan zat besi atau anemia yang sering berlaku semasa kehamilan. Maklumat mengenai anemia DI SINI.

Ibu hamil perlu mengambil zat besi tambahan pada bulan Ramadan, tetapi mereka boleh mengambilnya selepas berbuka. Kebanyakan wanita mengalami sembelit apabila mengambil pil ini. Oleh itu, minumlah banyak air (ADAB MINUM RASULULLAH) dan buah-buahan yang kaya dengan serat untuk mengelakkan sembelit. 

Selain itu, pastikan anda makan makanan yang kaya dengan zat besi seperti:daging; ayam;ikan yang berminyak (salmon, tuna, sardin dan makarel); sayur-sayuran berdaun hijau; dan, buah-buahan kering. Vitamin C pula meningkatkan penyerapan zat besi, oleh itu makanlah buah-buahan dan sayur-sayuran.(Zat besi dari klinik selalunya tidak disertakan dengan vitamin C) Dan jangan lupa minum jus buah-buahan segar. 

Sekiranya ibu-ibu merasakan sukar untuk mendapatkan makanan yang segar, anda disarankan mengambil Vitamin C dan Multivitamin (zat besi) Shaklee.

Wallahua'lam.


Saya boleh dihubungi melalui:

CALL/SMS: 019-911 0876

Email         : ajlaahashim@gmail.com

Monday, 23 July 2012

Masalah jerawat semakin berkurangan, kulit semakin cerah dan sihat!

sekadar gambar hiasan

Setiap wanita mengimpikan kulit wajah yang sihat dan segar. Lantaran dari itu berbagai2 kaedah yang digunakan bagi mencapai matlamat. Saya secara peribadi mempunyai masalah kulit yang agak teruk. Tetapi lately ramai yang menegur kulit saya semakin cerah, merah seolah2 memakai blusher. Jerawat pun sudah berkurangan, tidak seperti dahulu. Apa yang saya amalkan ya?

Disamping mencuci wajah, saya juga mengamalkan supleement Shaklee B-complex, Vit C dan Vit E. Tidak ketinggalan ESP juga :) 


Vitamin B- Complex
  • bergabung dengan karbohidrat, lemak dn metabolisma untuk membakalkan tenaga yang penting dalam proses pengeluaran kolagen di dalam tubuh.
  • bertindak sebagai penenang atau anti-stress
  • mengatasi kulit kering

Vitamin C
  • menggalakkan pengeluaran kolagen dan menentang radikal bebas yang merosakkan kulit
  • meningkatkan imuniti menentang bakteria penyebab jerawat
Vitamin E Complex
  • menentang radikal bebas yang merosakkan
  • dilengkapi selenium
  • anti penuaan,membantu menghilangkan parut

Alhamdulillah, saya tidak lagi rasa rendah diri kerana kulit yang bermasalah. Adakah anda juga seperti saya? Hubungi saya untuk info :)

CALL/SMS: 019-911 0876

Email         : ajlaahashim@gmail.com



Friday, 20 July 2012

Wordless Friday: Brestfeeding positions

lying down

football hold


cradle position

cross cradle 



CALL/SMS: 019-911 0876

Email         : ajlaahashim@gmail.com



Thursday, 19 July 2012

Garam bawa mudarat dalam makanan bayi??

 Rata-rata ibu bapa di luar sana sedia maklum, bayi yang berumur 6 bulan dan keatas sudah boleh di beri "solid food" seperti bubur dan bijirin. Tidak kurang juga ibu-ibu yang lebih gemarkan home made solid food berbanding instant baby food yang banyak dijual di pasaraya kini. 





Bercerita mengenai garam, ibu-ibu mungkin merasakan jumlah garam yang ditambahkan di dalam makanan bayi mereka hanya sedikit sahaja dan tidak merbahaya. HAKIKATNYA, ia boleh membahayakan bahkan TIDAK WAJAR di campurkan. 


Apakah kesan garam terhadap bayi anda?


Selepas badan anda telah mengambil apa yang diperlukan daripada makanan, sisa dihantar ke darah. Jika buah pinggang anda tidak membuang bahan buangan, sisa-sisa ini akan membina di dalam darah dan merosakkan badan anda. Buah pinggang anda mengukur bahan kimia seperti sodium, fosforus dan kalium dan melepaskan mereka kembali ke darah untuk kembali ke badan. Dengan cara ini, buah pinggang anda mengawal tahap badan bahan ini. Keseimbangan yang tepat adalah perlu untuk kehidupan, tetapi tahap berlebihan boleh memudaratkan.




Bayi anda mempunyai satu sistem yang rapuh dan buah pinggang adalah salah satu yang paling rapuh. Buah pinggang bayi tidak dapat memproses jumlah garam ditambah yang tinggi. Garam terlalu banyak dari sumber-sumber lain daripada makanan semula jadi seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, susu ibu dan / atau formula boleh merosakkan buah pinggang bayi dan mungkin juga menyebabkan kerosakan otak.


Lagi maklumat mengenai buah pinggang DI SINI
  
Wallahua'lam



CALL/SMS: 019-911 0876

Email         : ajlaahashim@gmail.com


Wednesday, 18 July 2012

Susu kekal meriah walaupun period dengan Set 3M

Ramai ibu-ibu yang melatah apabila susu mereka kurang setiap kali datang bulan ( menstruation) seterusnya membuat kesimpulan, susu mereka tidak cukup dan SUSU FORMULA adalah penyelesaiannya. Cepat benar mengalah!

Saya menyusukan bayi saya. Kenapa saya masih period?

Ada kalanya ibu-ibu masih period kerana perkara di bawah:
  • Kurang pam/menyusukan (3-4 jam sekali)
    • sekiranya ibu kurang menyusukan/pam (mengosongkan payudara) ia akan menghantar signal ke otak bahawa "Masih ada susu lagi,CUKUP, jangan hasilkan lagi".
    • Ini akan mengurangkan hormon PROLAKTIN.
    • TETAPI tidak mustahil didatangi period walaupun menyusukan, so don't freak out when you do :) 
Namun begitu, berbeza dengan Puan Shima Samat. Beliau tetap mampu menghasilkan susu yang banyak walaupun dalam keadaan period. 

  
Apakah kandungan Set 3M?
  • Alfalfa
  • B-Complex
  • Vit C
  • Vitalea/multivitamin
  • Ostematrix
  • ESP

Set 3M ini sangat berbaloi ada 2 milk booster iaitu Alfalfa dan ESP. Lagi Testimoni 3M DI SINI.
Antara amalan wajib Puan Shima adalah POWER PUMPING. Klik SINI untuk lebih info mengenai power pumping.

Wallahua'lam.

CALL/SMS: 019-911 0876
Email         : ajlaahashim@gmail.com

Saturday, 14 July 2012

Resdung dan batuk beransur pulih dengan Ostematrix!

Assalamualaikum to all fabs people out there!

" Sayang, abang perasanlah, semenjak makan Ostematrix ni, abang dah tak selsema lagi"

Hari ini saya ingin berkongsikan testimoni dari suami saya sendiri :) Sejak dari awal perkenalan lagi, suami saya kerap diserang selsema dan batuk. Yang peliknya, dua virus ini seakan-akan tiada rehat. Ia berpanjangan. Tiada istilah sembuh. Kadang-kadang, saya mengusik, "Abang ni selsema sepanjang tahun" "Ini resdung" Ujar suami saya.

Selepas saya berkenalan dengan Shaklee, saya cadangkan suami mengambil Ostematrix setiap kali sebelum tidur. Hasilnya, tiada lagi selsema dan batuk. 

Sepintas lalu kandungan Ostematrix:
  • Vitamin D
  • Calcium
  • Magnesium
  • Zinc
  • Copper
  • Manganese
  • Boron

Ostematrix adalah kalsium, apa kaitannya dengan resdung??  
Salah satu punca sinus adalah kurangnya vitamin D di dalam tubuh. (Info DI SINI) Vitamin D di dalam Ostematrix berfungsi untuk membantu penyerapan kalsium ke dalam tubuh manusia. Jadi, secara tak langsung, Ostematrix bukan sahaja meningkatkan kesihatan tulang dan gigi bahkan meningkatkan sistem imunisasi badan manusia.

Wallahua'lam.

CALL/SMS: 019-911 0876
Email         : ajlaahashim@gmail.com

Friday, 13 July 2012

Ketahui teknik HEBAT meningkatkan pengeluaran ASI

Assalamualaikum to all fabs breastfeeding mom out there :) 

Beberapa minggu yang lepas, seorang ibu bertanyakan kepada saya cara untuk membuat power pumping. Jadi, di kesempatan ini saya mencuri sedikit masa untuk berkongsi ilmu dengan ibu-ibu semua. Here we go :) 

Apa itu power pumping?
Ia adalah teknik yang sangat berguna buat ibu-ibu yang ingin menghasilkan stok EBM dan merangsang payudara anda supaya menghasilkan lebih banyak susu. 

Bagaimana caranya?

>>DOUBLE ELECTRIC PUMP>>
  • Pam kedua-dua belah payudara selama 10 minit.
  • Rehat selama sepuluh minit.
  • Ulang 10 minit pam, 10 minit rehat selama 1 jam.
>>SINGLE ELECTRIC/MANUAL PAM>>
  • Pam payudara kanan selama 10 minit.
  • Kemudian pam payudara kiri selama 10 minit.
  • Ulang pam kanan 10 minit, kiri 10 minit selama 1 jam.
*Sekiranya anda tidak mempunyai pam, anda boleh memerah dengan hanya menggunakan tangan. Caranya masih sama, 10 minit kanan kemudian 10 minit kiri. Ulang selama 1 jam.


cara perahan yang betul
Bila saya perlu lakukannya?
Masa yang terbaik adalah sepertiga malam. Dari pukul 3 pagi sehingga menjelang pagi. Pada waktu ini, hormon yang menghasilkan susu adalah sangat aktif. Rata-rata ibu mengamalkan power pumping setiap hujung minggu. 

**Jangan ibu berputus asa sekiranya hasil perahan hanya sedikit sahaja. Teknik ini akan membuahkan hasil sekiranya ibu mengamalkannya secara berterusan dan tidak berputus asa. 


Sekiranya anda telah pun mencuba dan ia berhasil, kongsikan ia di sini :) 

Wallahulam.

Tuesday, 3 July 2012

Tips on raising a smart and curious child

**Feel free to share, like and tag this article with other parents if you think its beneficial**

Sure, your baby is too tiny for school, but he's already an eager learner. Four important steps you can take to encourage his development: 

1. Expose your baby to different environments, activities, and people. Every experience, whether regular (like your daily chores) or new and unfamiliar (like special outings), stimulates your baby's senses and sparks his curiosity. Make an effort to go to a variety of places with your baby and talk to him about what you see, hear, smell, and touch. 

2. Babyproof your home. Good learners are curious. Boost your baby's curiosity by providing him with surroundings in which he can safely explore. Fewer hazards within reach will also reduce your need to interfere by setting limits and saying no. In other words, make your baby's environment inviting but safe.

3. Make the most of your baby's playtime. Provide toys that have a variety of shapes, colors, textures, and sounds. Let him play alone sometimes, and at other times play with him – both types of play exercise his mind in different ways. Try to resist helping your baby with a challenging toy or activity to let him experiment and learn on his own (but lend a hand if he continues to have trouble and starts to get frustrated). End playtime before your baby starts looking away and fussing – these are signs he's becoming overstimulated. 

4. Keep lots of baby-friendly books around the house. Regularly flip through them with your baby, pointing to the pictures and talking about them as you go.

source: babycentre.com

Wednesday, 27 June 2012

Tips gerak gempur Ramadhan buat ibu menyusu dengan Set 3M

Masa berlalu begitu pantas, tidak sedar Ramadhan hampir menjelang tiba. Bagi ibu yang menyusukan sudah semestinya menganggap puasa sebagai salah satu cabaran terhebat dalam dunia penyusuan. Tahukah ibu semua, penghasilan susu ibu dengan izin Allah tidak akan terjejas sekiranya ibu mematuhi perkara-perkara di bawah:

  1. Pam dengan kerap. 3-4 jam sekali.
  2. Minum air sekurang-kurangnya 3 liter sehari dari tempoh berbuka sehingga sahur.
  3. Mengambil makanan yang berkhasiat
Perkara (1) dan (2) barangkali tidak menjadi masalah kepada ibu semua kerana kedua perkara ini adalah perkara yang WAJIB dilakukan. Perkara (3)? Sekiranya ibu terlajak tidur, sudah pasti ibu tidak mendapat khasiat yang sepenuhnya. 

Jadi, bagi mengelakkan kurang susu, ibu perlulah mengambil kurma dan minum susu atau ibu-ibu boleh mengambil SUPPLEMENT PENYUSUAN untuk memastikan tubuh ibu kekal sihat. Sebelum Ramadhan menjelma, adalah lebih baik ibu-ibu menyiapkan diri supaya proses penyusuan berjalan lancar. 

Secara peribadi, saya menggalakkan ibu-ibu mengambil set 3M. Jom tengok testimoni mereka yang mengamalkan set 3M.



 Hebat sungguh Puan Muzlina, seronok mengepam sambil menyusukan sehingga tidak sedar botol sudah overflow. 


Sepintas lalu kandungan set 3M;



  • Alfalfa
  • B-complex
  • Vit-c
  • Miltivitamin
  • Kalsium
  • Protein



Sekiranya anda berhasrat untuk menjadi seperti Puan Muzlina, anda boleh mendapat info mengenai produk dengan menguhubungi saya di 019-911-0876. Tips dan konsultasi khusus buat pelanggan milkyummy.

**Testimoni di atas adalah bersifat individu. Produk bukanlah untuk menyembuhkan penyakit dan mendiagnos. 

Tuesday, 26 June 2012

2 "Deep Freezer" penuh setelah menggunakan set 3M

Assalamualaikum semua,
Hari ini saya ingin berkongsi dengan ibu-ibu semua terstimoni hebat dari Puan Shima Samat. Puan Shima menggunakan Set 3M bagi membantu proses penyusuan bayi beliau. Dan alhamdulillah, hasilnya sangat-sangat memberangsangkan.

Jika diteliti apa yang dikongsikan oleh Puan Shima, beliau mampu mendapatkan 11-12 oz hanya sekali pam. Yang menarik perhatian saya adalah, bayi beliau baru berusia 7 bulan tetapi stok EBM beliau telah memenuhi 2 'deep freezer' termasuklah stok EBM dibawah. 
Stok EBM yang belum dipindahkan ke deep freezer kerana kedua-dua deep freezer beliau penuh!

Sekiranya ibu-ibu di luar sana inginkan hasil yang sebegini, anda perlu memiliki dsiplin yang tinggi. Ibu-ibu harus memastikan:
  1. Pam dengan kerap sekurang-kurangnya sekali dalm tempoh 3-4 jam
  2. Minum air sekurang-kurangnya 3 liter sehari
  3. Menjaga pemakanan dengan baik. Pengambilan suppleement membantu buat mereka yang sukar mendapatkan makanan berkhasiat.
  4. Berdoa semoga rezeki ibu dan anak dimurahkan, YAKIN dengan apa yang anda minta.



Set Lengkap 3M
Apakah kandungan set 3M?
  • Alfalfa
  • B-Complex
  • Vit-C
  • Miltivitamin
  • Kalsium
  • Protein (ESP)



Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan produk, sila berhubung terus dengan saya di 019-911-0876 untuk respon yang lebih cepat. Konsultasi khas buat pelanggan milkyummy. 

**PENAFIAN: Testimoni dia atas adalah bersifat individu.Produk di atas tidak bertujuan menyembuhkan tau mendiagnos penyakit. 

Thursday, 21 June 2012

ESP membantu menggalakkan penghasilan susu

Assalamualaikum semua. 

Hari ini saya ingin berkongsi kebaikan ESP kepada ibu-ibu menyusu. Secara peribadi, ESP adalah supleement kegemaran saya kerana rasanya yang sedap dan ia bertindak sebagai milk booster. Bagi mendapatkan hasil yang memuaskan ibu-ibu hendaklah 1) Pam dengan kerap (3-4 jam sekali) 2) Minum air sekurang-kurangnya 3 liter sehari 3) Mengambil makanan yang berkhasiat. Kesemua diatas adalah apa yang yang saya amalkan. Cuma langkah (3) itu, adakalanya tersasar :P Jadi bagi memastikan saya mendapatkan khasiat yang sewajarnya, saya amalkan ESP. 

Di sini saya ingin kongsikan testimoni ibu-ibu yang telah mencuba ESP. 

Subhanallah. Menurut Puan Norul, beliau dapat 15 oz sekali pam. Seronok kan? :) 

Selain Puan Norul, Puan Jannatul juga mengamalkan ESP. Gambar seterusnya adalah hasil tuaian beliau selepas menyusukan bayi beliau. 

10 minit selepas menyusukan
Berminat nak cuba ESP? Hubungi saya di 019-911-0876 untuk maklumat lanjut serta diskaun. Konsultasi khas untuk pelanggan milkyummy. 

** Testimoni di atas adalah bersifat individu. Kesan penggunaan mungkin berbeza. Produk bukan untuk menyembuhkan penyakit mahupun mendiagnos. 

Sunday, 17 June 2012

Ketahui tips tampak lebih muda

Assalamualaikum,

Baru-baru ini Shaklee telah melancarkan dua produk baru iaitu Joint Health Complex (kesihatan tulang) dan Shaklee Collagen Powder. Untuk entry kali ni saya ingin berkongsi mengenai our collagen. This is how it looks like:

15 sachets per box
Apa itu kolagen?

Kolagen adalah kumpulan protein semulajadi yang paling banyak hadir dalam badan mamalia termasuklah manusia. Ia bertindak sebagai gam yang mengikat sel tubuh badan manusia. Maksudnya, tanpa "gam" ini badan manusia akan hancur. Sering, kolagen dibincangkan dalam berhubung dengan kulit. Ia berfungsi dengan keratin untuk menyediakan kulit dengan kekuatan, fleksibiliti, dan ketahanan. Walau bagaimanapun, dengan meningkatnya umur, kolagen semakin berkurangan dan ini membawa kepada kedutan . Oleh itu, ia merupakan bahan penting bagi mereka yang mencari cara untuk melawan kesan ketara penuaan pada kulit. Sesetengah profesional penjagaan kulit sebenarnya menasihatkan orang ramai mengenai cara-cara untuk merangsang penghasilan kolagen dalam sel kulit. 

Saturday, 16 June 2012

Video teknik dan posisi penyusuan bayi

Assalamualaikum,

Dalam menjayakan penyusuan bayi anda, ibu2 perlu tahu teknik dan 

posisi penyusuan yang betul. Bersama ini saya sertakan video yang 

sangat bermanfaat buat ibu2 mahupun bakal ibu. 



 Selamat mencuba!

Friday, 15 June 2012

Cara simpan susu ibu; bergambar

Assalamualaikum, 

Berbunga-bunga rasanya hati bila ibu-ibu bertanyakan mengenai 

penyusuan. Ini menunjukkan bahawa, mereka sudah mempunyai 

kesedaran tentang kebaikan menyusu. Ok, selesai mengepam, pasti 

nak simpan bukan? Tak pasti cara yang terbaik? Peti sejuk anda tak 

muat? Di sini saya sertakan gambar supaya ibu2 nampak dengan 

jelas cara simpan sekaligus menjimatkan ruang. 


 :) 

Selamat mencuba! 

Wallahua'lam

Thursday, 14 June 2012

Anak saya tiada masalah makan lagi!

Assalamualaikum,

Hari ini saya ingin berkongsi kegembiraan rakan2 saya setelah menggunakan mealshake. Kesemua mereka memberikan feedback yamg sangat baik. Alhamdulillah, dengan mealshake, anak mereka sendiri yang meminta makanan. Kalau tidak sebelum ni, kena tanya berulang kali. Samada makan sedikit tetapi kerap atau makan banyak dan kerap, perbezaan dirasai oleh ibu masing2. Jadi sebagai tanda gembira, untuk bulan 6 ni, ada tawaran mealshake yang sangat hebat! Bulan ini sahaja tau!


Jadi untuk maklumat lanjut,

Call/sms: 019-911-0876


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, 12 June 2012

Cawangan sah Shaklee

Assalamualaikum,

Sekiranya anda tertanya-tanya di mana anda boleh mendapatkan produk Shaklee, anda boleh berkunjung ke cawangan sah kami. Di sini saya lampirkan senarai cawangan Shaklee yang sah. 

Ibu Pejabat Shaklee Malaysia

Shaklee Products (M) Sdn Bhd

A-3A-02, Empire Tower

Empire Subang,

Jalan SS16/1,

47500 Subang Jaya,

Selangor Darul Ehsan

Telefon :603-5622 3188
Fax : 603-5622 3199

Waktu Perniagaan
Isnin hingga Sabtu: 10:00 pagi hingga 7:00 malam

Pejabat Cawangan 
Cawangan KamiWaktu PerniagaanPeta Lokasi
Kuala Lumpur
31, Jalan 2A/27A, Section 1,
Wangsa Maju Setapak,
53300 Kuala Lumpur.
Telefon : 603-4142 6442
Fax: 603-4149 6313

Hubungi :
Ida ( Penyelia Cawangan)

Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m


Shaklee Kuala Lumpur
Penang
A-2, Jalan Todak 1,
Pusatbandar Seberang Jaya,
13700 Perai.

Telefon : 604-397 4325
Fax: 604-397 4324
Hubungi : Cannie Teoh
(Penyelia Cawangan)

Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m

Shaklee Penang
Ipoh
32, Medan Istana 1,
Bandar Ipoh Raya,
30000 Ipoh.

Telefon: 605-241 8260
Fax: 605-241 8263 


Hubungi : Eunice Lau
(Penyelia Cawangan)

Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m


Johor Bahru
14, Jalan Molek 1/10,
Taman Molek,
81100 Johor Bahru.
Telefon: 607-352 5188
Fax: 607-352 4188 


Hubungi : Fiona Chow
(Penyelia Cawangan)

Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m

Shaklee Johor Bharu
Kota Bharu 
319, Section 25, Bandar Kota Bharu,
Jalan Sultan Yahya Petra,
15200 Kota Bharu.
Telefon: 609-747 8688
Fax: 609-747 7711


Ahad hingga Khamis
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m

Kota Kinabalu 
Lot 7, Tkt Bawah, Lorong Lengkuas,
Wisma Damai, Jalan Damai, Luyang
88300 Kota Kinabalu.
Telefon : 6088-272 087
Fax: 6088-272 089

Hubungi : Amir Bin Kissi
(Penyelia Cawangan)

Isnin hingga Jumaat
10:00 a.m. to 7:00 p.m.
Sabtu
(Pertama & Ketiga):

10:00 a.m. to 7:00 p.m



Kepada mereka yang membeli melalui saya mahupun 

ID saya, anda layak mendapat khidmat nasihat serta 

tips2 ekslusif. 

 Untuk maklumat lanjut mengenai harga, sila berhubung 

dengan saya melalui

Call/SMS : 019-911-0876
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © Milkyummy 2013 | All rights reserved | Blog Design by Krafty Palette.